ALEJKA

ALEJKA

PŘEKLAD PSANÉHO SLOVA Z OBRÁZKU V ANGLICKÉM JAZYCE

TRANSLATION OF THE TEXT FROM IMAGE:::::::::::::::
WELCOME WITH LOVE IN MY BLOG, WHICH LET IT BE FOR ALL OF YOU LOOKING FOR A GUIDE INSPIRATION
IN THE COMMON PERCEPTION, HARMONY AND SHARING FEELINGS, EMOTIONS...


neděle 26. ledna 2014

AJURVÉDA ----- PRINCIPY -----TEST


ÁJUS (ŽIVOT) + VÉDA (VĚDA) = ÁJURVÉDA

Ájurvéda je v překladu ze sanskrtu
„Umění dlouhověkosti“
nebo také „Věda o životě“

Ájurvéda je přírodní medicínský systém. Přestože vznikla před 5 000 lety v Indii, její moudrost je použitelná pro lidi na celém světě i v dnešní moderní době. Jejím hlavním cílem je naučit nás žít v souladu s přírodou a především s naší vlastní individualitou tak, abychom prožili co nejdelší a nejspokojenější život.

O ájurvédě by se dalo napsat mnoho fascinujících (nicméně suchých) akademických poznatků. Jako například že je nejstarším dochovaným léčebným systémem na světe. Že má bezchybný koncept prevence a úspěšnost léčby je v průměru okolo 70%. Nebo že je jedním z nejkomplexnějších zdravotních systémů, který známe; zahrnující dokonale propracovaný mechanismus výživy, bylinnou terapii, detoxikaci, regeneraci a omlazení organismu, masážní techniky, meditaci, aromaterapii, terapii zvukem i barvami atd. 

ALE ODNESETE SI Z TOHO NĚCO DO PRAKTICKÉHO ŽIVOTA?

Chcete-li si udělat představu, jak ájurvéda funguje,
je dobré znát toto…

ÁJURVÉDA PŘISTUPUJE K LIDEM INDIVIDUÁLNĚ.
Říká totiž, že každý z nás jsme originál se svými specifickými potřebami. Proto…
Neuznává obecně platný „zdravý“ životní styl či stravu. Ájurvéda říká: „Pro někoho je zdravá zelenina, ale pro jiného bůček.“ Většinou podvědomě cítíme, která strava je nám blízká a dělá dobře našemu zažívání. Ovšem masírováni mediálním tlakem, dáváme si poslušně k obědu salát. A když už bůček, tak s pocitem zavrženíhodného hříšníka. Pryč s tím! Ájurvéda znamená návrat k přirozenosti – k našim potřebám, ať jsou jakékoliv.

Jedna nemoc nerovná se stejný lék pro každého. Ájurvéda zná na jednu potíž rovnou desítky léků, které ordinuje v závislosti na typu pacienta. Proto u každého stanoví v první řadě jeho osobní typologii a až potom rozhodne o dalším postupu. Žádné léčení ode dveří…

ÁJURVÉDA JE PŘIROZENÁ.

 Žádná doporučení a terminologie, kterým rozumí jen váš lékař.
Systém ájurvédy byl sestaven lidmi a pro lidi. Tomu odpovídají i recepty, jak zbavit tělo nemocí a vrátit mu přirozenou harmonii. Zvládnou je dodržovat ženy jako muži. Děti jako dospělí.
 Zdraví jako nemocní.

Ájurvéda si vystačí „jen“ s prostředky, které se nachází v přírodě – ať už se to týká výživy nebo léčby. Žádné doplňky stravy, umělé potraviny nebo chemické léky. Člověk je součástí přírody a vše, co potřebuje, najde tam. Nemluvíme o tom, že byste se měli stravovat kořínky! 

Ale proč si dát kapsli vitaminu C, když si můžete pochutnat na jahodách? 

A jestli si z nich vylisujete šťávu, dáte si je s palačinkou nebo je slupnete jen tak, 
to už je čistě na vás. Jde především o přirozenost…

ÁJURVÉDA JE UCELENÁ. 

Zaměřuje se na tělo, mysl i duši. Jedno nestaví nad druhé, vše je stejně důležité.

Za svých 5 000 let praxe dobře pochopila,
že v těle jedno souvisí s druhým. Proto se nezaměřuje zvlášť na každou nemoc, ale hledá společného jmenovatele. Léčba se tak podstatně zjednoduší. Navíc začne-li člověk dodržovat vhodnou životosprávu, zdravotní potíže obvykle sami od sebe odezní.

Ájurvéda je komplexní životní styl. Má ucelený systém výživy, farmakologie, prevence, detoxikace, relaxačních technik a mnoha dalšího. Jakmile se v ní člověk zorientuje, už nepotřebuje hledat informace jinde. Jste nastydlí? Ájurvéda ví, co s tím. Potřebujte zhubnout do plavek? Stačí si vzpomenout, co radí ájurvéda… Je zkrátka použitelná v každé situaci a za každých podmínek.

Toto vše (a ještě více) ájurvéda umí, aniž by omezovala váš osobní prostor. To je její hlavní (a řekli bychom) nejvýznamější plus. Nebazíruje na 100% dodržování pravidel. Neočekává, že se začnete bezhlavě řídit jejími radami. Ale je maximálně výhodné několik si jich do svého života vypůjčit. Postupně pak můžete přidávat další a další. Nebo také ne. Záleží na vás. I když si z ní vezmete jen 10%, pořád je to 10%,
které učiní vaše dny spokojenější a zdravější. A v tom je krása ájurvédy.

PÁR SLOV DETAILNĚJI…

Ájurvéda věří, že se všechno v přírodě (včetně nás) skládá ze tří biomechanismů – váty, pitty a kaphy. Poměr těchto biomechanismů je ovšem u každého člověka jiný. To nás činí rozmanitými a jako takové nás ájurvéda bere. U někoho převažuje například princip ohně (pitta), u jiného vody (kapha), u třetího je to prozměnu vyrovnaná kombinace obojího… Možností jsou stovky.

S tímto “osobním nastavením” se již rodíme. Čím více se nám v průběhu života daří neodchylovat se od původního poměru našich biomechanismů, tím blíže jsme k dokonalému zdraví, spokojenosti nebo optimální váze. Když se ale některý z biomechanismů (ájurvédsky “dóš”) vychýlí – ať už vlivem stresu, nesprávného životního stylu či jídelníčku – nastávají potíže. Stonáme, přibíráme na váze (nebo naopak nezdravě hubneme), neduhů přibývá a elán mizí v nenávratnu. Cílem ájurvédy je navracet tělu i mysli ztracenou rovnováhu a tím znovu docílit optimálního zdraví.

Ájurvéda je někdy, coby nejstarší dochovaný medicínský systém, označována jako “matka medicíny”. Vzešla z ní klasická západní medicína, stejně jako alternativní směry léčení – včetně čínské medicíny, homeopetie, akupunktury a mnoha jiných. Ovšem jednotlivé proudy se dnes již v mnohém rozcházejí. Čínská medicína vyřadila ze svého konceptu ohromně důležitý vliv stravy a oproti ájurvédě se jí věnuje jen okrajově. Západní medicína prozměnu žalostně zanedbává prevenci a své pacienty léčí většinou až v plně projevených stádiích nemoci. A to pouhým potlačováním příznaků bez pátrání po skutečné příčině zdravotních nesnází. Naproti tomu ájurvéda vždy usiluje o to, aby bylo odstraněno opravdové ohnisko problému. Nebo lépe, aby k nemoci vůbec nemuselo dojít. Nechceme tvrdit, že jsou obory jako chirurgie zastupitelné ájurvédou. Ale nejde-li zrovna o akutní stav vyžadující zásah chirurga,
je ájurvéda pro zachování (či obnovení) fyzické, duševní i duchovní kondice plně dostačující. Obzvlášť chronické potíže, se kterými si v běžných ordinacích neví rady, léčí trvale a s lehkostí. A to aniž by se musela uchýlit k invazívní léčbě nepřirozeně zasahující do organismu. Veškeré ájurvédské techniky a preparáty pocházejí pouze z přírody!

Důkazem jejích úspěchů je mimo jiné fakt, že byla v roce 1982 uznána jako oficiální medicínský systém světovou zdravotnickou organizací WHO.

Proč to funguje

Ájurvéda je ověřená 5 000 lety praxe! 
Je nejstarším dochovaným medicínským systémem na světě.

Ájurvéda ke každému přistupuje individuálně. 
Nikdy neléčí nemoci, ale vždy své pacienty.

Ájurvéda je 100% přírodní. 
Žádná invazivní (a často ponižující) vyšetření, žádné léky s řadou 
vedlejších účinků a silnou návykovostí.

Ájurvéda je velmi prostá a dostupná všem.
 Její zásady mohou dodržovat ženy stejně jako muži. 
Děti jako dospělí. Zdraví jako nemocní.

Ájurvéda nikdy nenutí ke strádání. 
Proto je možné – narozdíl od všemožných životních stylů – zůstat u ní do konce života.


Částé otázky

Musím být vegetarián, když chci dodržovat ájurvédu?

Ájurvéda není vegetariánský systém. V některých případech je maso dokonce
 předepisováno jako lék. Určitě je ale dobré, abyste kupovali kvalitní maso či uzeniny 
a snažili se jim vyhnout navečer, kdy jsou pro tělo hůře stravitelné.


Není ájurvéda pro dnešní dobu už zastaralá?

Každý rok přichází na trh dokonalejší model telefonu. Módní hit předloňského léta bychom si na sebe dnes nevzali. Jsou stavěny vyšší a vyšší budovy a překonávány rekordy, o kterých jsme si mysleli, že nemohou být zlomeny. Věci vytvořené člověkem zkrátka podléhají dříve či později zkáze. Kdežto přírodní a biologické cykly vně i uvnitř nás zůstávají po ticíce let neměnné.
To činí z ájurvédy vědu odolávající tisíciletím, neboť právě na tyto neměné pochody se zaměřuje. Samozřejmě že se vždy musela přizpůsobit podmínkám dané doby, stejně jako nyní je adaptovaná na naše evropské klima. Její podstata se ale předává z generace na generaci ve své původní nezměněné formě a je stále stejně funkční.


Přijde mi divné, že ájurvéda rozděluje lidi pouze na tři typy…

Je pravda, že ájurvéda hovoří o třech typech biomechanismů – váte, pittě a kaphě. Domnívat se ale, že tím pádem existují jen tři typy lidí, je omyl. Každý v sobě máme zastoupeny všechny tři biomechanismy, akorát že každý v jiném poměru. Někdo má dominantní vátu, v závěsu kaphu a nejslabší pittu. Jiný člověk je čistá pitta a další je zase vyrovnaná kombinace všech tří biomechanismů. Tento fakt vytváří postor pro nespočet typologických možností.


Potřebuju nějaké speciální indické pomůcky či potraviny, když se chci dát na ájurvédu?

Ájurvéda se za dobu své praxe plně adaptovala na evropské podmínky. Proto nepotřebujete nic zvláštního, abyste mohli dodržovat její jedoduché zásady.

Pokud byste si ovšem přece jen chtěli vyzkoušet, jak „chutná“ ájurvéda ve své domovině, Indii, nahlédněte do našeho eshopu. Najdete tam řadu zajímavých potravin, koření, bylinek či kosmetiky s podrobným popisem, jak se užívají a k čemu jsou dobré.

Můžu dodržovat ájurvédu, když beru trvale léky / mám nařízenou speciální dietu?

Ano. Dokonce byste přímo měli. Samozřejmě, že vás léky nebo dieta mohou v dodržování ájurvédských zásad místy omezovat, ale každé procento návratu k přirozenosti (což ájurvéda učí), je dobré. A možná zjistíte, že si po čase nového režimu budete moct snížit dávkování či zvolnit v lékaři nařízeném jídelníčku. Nebo je možná úplně vysadit… Ájurvéda zbavuje naše tělo nemocí – tím pádem postupně mizí i důvod, proč brát léky nebo doržovat různé diety.

Musím se vzdát své oblíbené české (italské, mexické…) kuchyně, když chci dodržovat ájurvédu?
Ne. Ájurvéda nepředstavuje určitý typ pokrmů. Ani indických, byť vznikla v Indii. Ájurvéda nás pouze učí, podle jakých zásad si připravit naše oblíbené jídlo. Kdy a jak ho konzumovat. A co si raději odpustit. To znamená, že kterákoliv kuchyně může být ájurvédská.

Musím ájurvédu dodržovat denně, aby to mělo smyl?

Ne. Samozřejmě čím více, tím lépe, ale každá maličkost se počítá. Zkuste se na to zeptat vlastního těla… Zařazujte proto ájurvédu do svého prograu tak často, jak to bude ve vašich silách, možnostech a kdykoliv budete mít chuť. Ale zase ne víc než na 80%. Jeden moudrý člověk pravil, že dodržování čehokoliv z více než 80% je nezdravý extrémismus a my s ním souhlasíme. Aby člověk neměl pocit, že je omezován nějakým systémem, musí si nechat prostor také pro vlastní zásady, potřeby a výjimky. Koneckonců jsme „jen“ lidé…

Otestujte se

Toto je dotazník na přibližné určení vaší ájurvédské typologie. Přesnou diagnózu může stanovit jen ájurvédský terapeut za pomoci pulzové diagnostiky.

Některé odpovědi mají pro diagnostické účely větší vypovídající hodnotu než jiné, proto je jim přiřazeno vyšší bodové ohodnocení.

POKYNY K VYPLNĚNÍ DÓŠA TESTU:

1. Na zvláštní list papíru si načrtněte 3 kolonky – váta, pitta, kapha.
2. Projděte si každou otázku a vyberte odpověď, která vás nejvíce vystihuje (můžete zvolit 0, 1, 2, ale také všechny 3 možnosti).
3. Do příslušné kolonky na vašem listě udělejte čárku pokaždé, vyberte-li nějakou možnost.
4. Je-li odpověď v dotazníku za více než 1 bod, udělejte tolik čárek, kolik bodů jí přísluší (např. 2 body = 2 čárky).
5. Nakonec sečtěte skóre u každé ze tří kolonek.
6. Dóša s nejvyšším skóre je vaše hlavní.
Zbývající dva biomechanismy na vás mají vliv v takovém poměru a míře, jaké je jejich finální bodové skóre.

PŘÍKLAD JAK VYPLNIT DÓŠA TEST:

Otázka číslo 4 (za 2 body): Oblíbené klima
Zvolená odpověď: váta (teplo, vlhko) + kapha (teplo, sucho)
––––> Na speciální list se zapíší 2 čárky pro vátu a 2 čárky pro kaphu.



► ZDROJ

Ajurvédská specialistka Kumudini Shoba zprostředkovává pohled ajurvédy na syrovou stravu. Více o ajurvédě a e-shop s produkty najdete na www.service-plants.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Přeji pěkné dny Všem fanouškům a čtěnářům v plnosti zdraví, radosti i spokojenosti. Pokud odpovídáte a komentujete u příspěvku vždy dávám zpětnou vazbu jakmile je mi to časově možné....