Také máte rádi marmelády?
A víte, že spousta z nich obsahuje velké množství – polovinu nebo i více cukru?
Marmelády se vyrábějí z ovoce a to samo o sobě obsahuje fruktózu, tak proč sladit něco,
co už obsahuje cukr v přirozené formě?
A víte, že spousta z nich obsahuje velké množství – polovinu nebo i více cukru?
Marmelády se vyrábějí z ovoce a to samo o sobě obsahuje fruktózu, tak proč sladit něco,
co už obsahuje cukr v přirozené formě?
Co způsobuje bílý cukr
Navíc nám bílý cukr rozkolísává glykémii, vyčerpává zásoby vitamínů a minerálů, působí kyselinotvorně, zhoršuje psychiku, způsobuje cukrovku, kazí zuby a v neposlední řadě se ukládá ve formě tuků v našem těle. Je tedy vhodné ve stravě zbytečně nezvyšovat jeho množství, ale spíše se ho snažit omezit. Možná patříte k těm, co si ovocné marmelády připravují sami doma, pokud však používáte želírovací přípravky z obchodů, i ty obsahují velké množství cukru. Cukr se používá nejen k doslazení, ale i jako konzervační látka. Jsou však i jiné způsoby jak si připravit chutnou domácí zavařeninu a přitom nepoužít ani gram cukru.
Jak sladit a konzervovat bez cukru
Marmelády je možné dosladit svařenou hroznovou či jablečnou šťávou, stévií , sirupem z agáve, také tím, že k méně sladkému druhu ovoce přidáme sladší druh (hrušky, sladká jablka) nebo paradoxně solí. Díky soli se totiž z ovoce uvolní sladká šťáva a překvapí vás příjemná a sladká chuť. Je dobré použít mořskou sůl, protože má vyšší obsah minerálních látek než běžná kuchyňská. K zahuštění můžeme použít například Agar, což je směs želatin vyrobená z mořských řas. Výhodou je, že Agar je zdrojem vápníku a železa. Pomáhá nám vylučovat toxické látky z těla a neobsahuje žádné kalorie.
Než začneme
Aby vám zavařenina dlouho vydržela, je potřeba vybrat zralé nepoškozené plody ovoce, které důkladně omyjeme. Důležitá je také dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování, která se počítá od chvíle kdy je požadovaná teplota dosažena uvnitř sklenice. Pokud dodržíte tyto zásady, vydrží vám zavařenina zhruba 1 rok.
Základní postup
1)Omyjte a očistěte, případně vypeckujte nebo zbavte jádřinců vybrané druhy ovoce (meruňky, jahody, třešně, jablka, hrušky…).
2)Takto připravené ovoce nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, jemně osolte, případně přidejte 2 -3 lžíce vody. Vařte na mírném plameni, ovoce samo pustí šťávu. Vařte do doby, než se většina vody odpaří a směs zhoustne (případně pokud nepoužijete k doslazení sůl či sladké ovoce, přidejte po zhoustnutí sirup z agáve, stévii,…). Podle potřeby zahustěte agarem.
3)Hotovou směs nalijte do předem připravených sterilních sklenic, zavíčkujte a vařte ve vodě na 80°C asi 20 minut.
Přesný postup a další zajímavé recepty a informace najdete v
článku makrobiotičky paní Dagmar Lužné.
Kde koupit marmeládu bez cukru
V obchodech a na internetu seženete např. ovocné džemy od značky
St. Dalfour nebo Biolády.
Jsou chutné, vyrobené z mnoha druhů ovoce a přislazené jen hroznovou
nebo jablečnou šťávou.
Hedvika Urbanová
Výživový poradce Wellnessia
ČERPÁNO ► http://www.wellnessia.cz
I já vždy nesladím, místo cukru používám med či třtinového cukru v malém množství, velmi dobré pro zdraví, ale zavařovat úplně bez cukru = to se mi letošní léto hodí jelikož bude dostatek hojnosti celičké úrody ze všeho ovoce...xxxxxxxxxxxxx JSME TÍM CO JÍME A ČÍM SVÉ TĚLO ZÁSOBÍME xxxxxxxxxxxxx
OdpovědětVymazat