ALEJKA

ALEJKA

PŘEKLAD PSANÉHO SLOVA Z OBRÁZKU V ANGLICKÉM JAZYCE

TRANSLATION OF THE TEXT FROM IMAGE:::::::::::::::
WELCOME WITH LOVE IN MY BLOG, WHICH LET IT BE FOR ALL OF YOU LOOKING FOR A GUIDE INSPIRATION
IN THE COMMON PERCEPTION, HARMONY AND SHARING FEELINGS, EMOTIONS...


neděle 29. června 2014

Zavařování bez cukru



Také máte rádi marmelády? 
A víte, že spousta z nich obsahuje velké množství – polovinu nebo i více cukru? 
Marmelády se vyrábějí z ovoce a to samo o sobě obsahuje fruktózu, tak proč sladit něco,
 co už obsahuje cukr v přirozené formě?


Co způsobuje bílý cukr

Navíc nám bílý cukr rozkolísává glykémii, vyčerpává zásoby vitamínů a minerálů, působí kyselinotvorně, zhoršuje psychiku, způsobuje cukrovku, kazí zuby a v neposlední řadě se ukládá ve formě tuků v našem těle. Je tedy vhodné ve stravě zbytečně nezvyšovat jeho množství, ale spíše se ho snažit omezit. Možná patříte k těm, co si ovocné marmelády připravují sami doma, pokud však používáte želírovací přípravky z obchodů, i ty obsahují velké množství cukru. Cukr se používá nejen k doslazení, ale i jako konzervační látka. Jsou však i jiné způsoby jak si připravit chutnou domácí zavařeninu a přitom nepoužít ani gram cukru.

Jak sladit a konzervovat bez cukru

Marmelády je možné dosladit svařenou hroznovou či jablečnou šťávou, stévií , sirupem z agáve, také tím, že k méně sladkému druhu ovoce přidáme sladší druh (hrušky, sladká jablka) nebo paradoxně solí. Díky soli se totiž z ovoce uvolní sladká šťáva a překvapí vás příjemná a sladká chuť. Je dobré použít mořskou sůl, protože má vyšší obsah minerálních látek než běžná kuchyňská. K zahuštění můžeme použít například Agar, což je směs želatin vyrobená z mořských řas. Výhodou je, že Agar je zdrojem vápníku a železa. Pomáhá nám vylučovat toxické látky z těla a neobsahuje žádné kalorie.

Než začneme

Aby vám zavařenina dlouho vydržela, je potřeba vybrat zralé nepoškozené plody ovoce, které důkladně omyjeme. Důležitá je také dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování, která se počítá od chvíle kdy je požadovaná teplota dosažena uvnitř sklenice. Pokud dodržíte tyto zásady, vydrží vám zavařenina zhruba 1 rok.

Základní postup

1)Omyjte a očistěte, případně vypeckujte nebo zbavte jádřinců vybrané druhy ovoce (meruňky, jahody, třešně, jablka, hrušky…).

2)Takto připravené ovoce nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, jemně osolte, případně přidejte 2 -3 lžíce vody. Vařte na mírném plameni, ovoce samo pustí šťávu. Vařte do doby, než se většina vody odpaří a směs zhoustne (případně pokud nepoužijete k doslazení sůl či sladké ovoce, přidejte po zhoustnutí sirup z agáve, stévii,…). Podle potřeby zahustěte agarem.

3)Hotovou směs nalijte do předem připravených sterilních sklenic, zavíčkujte a vařte ve vodě na 80°C asi 20 minut.

Přesný postup a další zajímavé recepty a informace najdete v
článku makrobiotičky paní Dagmar Lužné.

Kde koupit marmeládu bez cukru

V obchodech a na internetu seženete např. ovocné džemy od značky
St. Dalfour nebo Biolády.
Jsou chutné, vyrobené z mnoha druhů ovoce a přislazené jen hroznovou
nebo jablečnou šťávou.





Hedvika Urbanová
Výživový poradce Wellnessia

ČERPÁNO ► http://www.wellnessia.cz

1 komentář:

  1. I já vždy nesladím, místo cukru používám med či třtinového cukru v malém množství, velmi dobré pro zdraví, ale zavařovat úplně bez cukru = to se mi letošní léto hodí jelikož bude dostatek hojnosti celičké úrody ze všeho ovoce...xxxxxxxxxxxxx JSME TÍM CO JÍME A ČÍM SVÉ TĚLO ZÁSOBÍME xxxxxxxxxxxxx

    OdpovědětVymazat

Přeji pěkné dny Všem fanouškům a čtěnářům v plnosti zdraví, radosti i spokojenosti. Pokud odpovídáte a komentujete u příspěvku vždy dávám zpětnou vazbu jakmile je mi to časově možné....