ALEJKA

ALEJKA

PŘEKLAD PSANÉHO SLOVA Z OBRÁZKU V ANGLICKÉM JAZYCE

TRANSLATION OF THE TEXT FROM IMAGE:::::::::::::::
WELCOME WITH LOVE IN MY BLOG, WHICH LET IT BE FOR ALL OF YOU LOOKING FOR A GUIDE INSPIRATION
IN THE COMMON PERCEPTION, HARMONY AND SHARING FEELINGS, EMOTIONS...


středa 10. července 2013

Odolat, či neodolat pokušení? PROKRASTINACE a její význam


Jaký vliv má schopnost odolat pokušení?

Výzkumy ukazují, že je základním předpokladem spokojenosti. 

Jak si ale tuto schopnost v dnešní době vybudovat?

V roce 1972 uskutečnili psychologové Walter Mischel a Ebbe Ebbesen na univerzitě ve Stanfordu experiment se skupinou dětí ve věku okolo 4 let. Dítě vždy posadili do místnosti a dali před něj bonbón marshmallow. Výzkumník řekl, že se za chvilku vrátí, a pokud dítě do té doby bonbón nesní, dostane za odměnu bonbóny dva.
Marshmallow je cukrovinka sestávající z cukru, kukuřičného sirupu, vody, želatiny, většinou i z vajec, zjemněná v horké vodě, dextrozou a s přidanou příchutí, většinou i potravinářskými barvivy, přeměněná do houbovité konzistence a vytvarovaná do formy typicky menšího válečku.
Dvě třetiny dětí nevydržely čekat a bonbón snědly. Vidina budoucí odměny pro ně nebyla tak silná, aby se ovládly a odolaly pokušení. O těchto dětech můžeme říci, že byly více zaměřené na přítomnost. Jedna třetina vydržela a dostala bonbóny dva. Tyto děti byly více zaměřeny na vidinu budoucího uspokojení, byly tedy více orientované na budoucnost.
Walter Mischel se na stejné děti podíval po 16 letech, v době, kdy jim bylo 20 let, a zjistil, že děti „orientované na budoucnost“, které byly schopny ve 4 letech odolat pokušení, na tom jsou výrazně lépe než jejich vrstevníci, kteří to nedokázali.
Tyto děti:
► byly výrazně spokojenější
► měly lepší vztahy se svou rodinou a okolím
► méně trpěly obezitou
► měly menší výskyt závislostí na drogách, alkoholu a kouření
► měly lepší výsledky v SAT testech – americké obdobě testů studijních předpokladů pro přijetí na vysoké školy

Další experimenty prokázaly, že schopnost odolat pokušení je pro dobré studijní výsledky důležitější než hodnota IQ.
Schopnost odolat pokušení a počkat na „extra marshmallow“ tedy výrazně ovlivňuje naše šance na budoucí úspěch.

Jak však tuto schopnost u člověka vypěstovat?

Sněz víc marshmallow, ale hlavně na to nemysli!
Vysoká orientace na přítomnost je jednou z příčin prokrastinace. 

Zůstat ležet v posteli a koukat na seriály? Nebo jít dělat nějakou přínosnou činnost, ze které budu mít později užitek? Je libo jeden marshmallow hned, nebo dva potom?

Problémem dnešní doby je, že jsme stále více orientováni na přítomnost. Svět se zrychlil a zjednodušil prakticky ve všech oblastech, od komunikace až po nakupování. Lidé dnes často nemusejí plánovat, pokud si něco chtějí koupit nebo něčeho dosáhnout. Tím se snižuje naše schopnost „orientace na budoucnost“, která je pro odolávání pokušení klíčová.



Klasický vzorec – nejprve práce a pak odměna – už nefunguje. Všechno si můžeme dopřát hned. Pokud nás něco nebaví, můžeme si přepnout kanál. Otevřít jinou stránku na webu. Pustit další díl seriálu. Pokud na něco nemáme, můžeme si půjčit. Sníme marshmallow a ještě si dáme dva další. Je to forma zpětnovazebné smyčky – bludného kruhu. Nedokážu odolat pokušení – sním marshmallow hned – tím si snížím orientaci na budoucnost a zvýším na přítomnost – kvůli tomu později nedokážu odolat dalšímu pokušení…

Jak z toho ven?

Odstraňte ze svého okolí věci, které vás pokoušejí. Výzkumy prokázaly, že schopnost odolávat pokušení se během dne vyčerpává. Zjednodušte si vaše prostředí tak, aby vás nic nerozptylovalo. Smažte seriály a počítačové hry z disku. Vypněte během práce připojení k internetu. Umožněte vašemu mozku, aby se soustředil jen na to, na čem vám opravdu záleží.
Zvyšte svojí orientaci na budoucnost. Plánujte. Myslete dopředu. Zapojení vlastní mysli a fantazie posiluje kognitivní schopnosti a pomáhá odpoutat pozornost od věcí, které nás pokoušejí.
Začněte se ovládat. U mnoha lidí je schopnost odolávat pokušení už natolik oslabená, že si nejsou schopni odepřít prakticky nic. Schopnost sebeovládání se však dá trénovat. Je třeba začít malými kroky. Pokaždé, když si odpustíte něco, co by vás jenom uspokojilo a nedalo vám nic do budoucna, zvítězila vaše racionální stránka nad vaším jednoduchým, pudovým já. Myslete na to a važte si toho. Dosáhnout sebeovládání je jedna z nejtěžších věcí vůbec.
Závěr:
Schopnost ovládnout se a odolat pokušení je pro náš život klíčová. Už u malých dětí předurčuje, jak se jim bude v životě dařit. Vychází z toho, jak je člověk orientovaný na přítomnost a jak na budoucnost. Dnešní doba nás nutí k větší orientaci na přítomnost. Orientace na budoucnost se ale dá vědomě systematicky budovat a tím lze posílit schopnost odolávat pokušení.

Autor: Petr Dombek / GrowJOB institute


Prokrastinace je vy-víte-co


Snad neexistuje cizí slovo, které by bylo pro studenty všech kategorií (a dost možná všech zemí) více známé. Vyslovit jej znamená, že si ono chorobné odkládání připouštíte, a proto se na jazyku povětšinou převaluje pouze jen jako vy-víte-co. Někdo se k němu hrdě hlásí, jiný zapírá, zbytek tiše doufá, že přijde kouzelník a daruje mu hůlku, pomocí níž a párti zaklínadel prokrastinaci vyžene z domu.

Možná že takový kouzelník právě dorazil. Petr Ludwig se pojmu, který se ani zvukově nikterak nesnaží působit sympaticky, věnuje dlouhodobě na specializovaných školeních a přednáškách. Aby se však jeho tipy na potlačení prokrastinace dostaly do všech tuzemských luhů a hájů, bylo potřeba jeho aktivity rozšířit i o psaní knihy. Ta před několika málo dny opustila tiskárnu a jmenuje se Konec prokrastinace.

Konec prokrastinace-Posun
Hůlka s dobrým návodem
Ačkoliv jsem projektu fandil, do jisté míry se ve mně ještě při samotném čtení úvodních kapitolek mírně vrtěl skřítek Skeptik. Ostatně, Skeptik se mi vrtí vždy, když v knihkupectvích zakopávám očima o haldy booků slibujících vaši proměnu v lepšího manažera, člověka či dítě, nabízející zaručených 100+1 radu na zlepšení koncentrace a potlačení lenosti, kuchařky štěstí i růstu. I přebal a web Konce prokrastinace leccos slibuje, má však tu výhodu, že skutečně představuje hůlku, pomocí které se můžete naučit vykouzlit obranný val proti odkládání a neefektivnosti.

Stále však jde o hůlku a návod k ní, tedy postup, nástroj, s nímž je možné opravdu odvrátit chorobné přesouvání úkolů, ale – což si mnozí čtenáři třeba nebudou chtít připustit – bez vašeho vlastního přispění se změní leda tak využití vaší police na knihy, nikoliv vy sami.

Konec prokrastinace-Kniha
Proč zvolit pomocníka
Popasovat se s potížemi, které mohou nést právě označení vy-víte-čeho, lze pochopitelně i bez rad a návodů. Pokud jste však doposud s odkládáním nezatočili, berte to jako signál, že pomocníkovi aspoň zkuste chvíli naslouchat. Petr Ludwig navíc umí velmi dobře psát, jeho styl se nepotřebuje kochat vlastními slovy, věty a i kapitolky vás o mnoho času neoberou, protože se jde zkrátka k jádru pudla (vůbec netuším, kde se to rčení s pudlem vzalo, ale nebudu v průběhu psaní článku prokrastinovat a zkoumat jej…). A protože mi rukama prošla hezká řádka knih, jež můžu vágně oštítkovat jako osobní rozvoj, mile mě překvapil celý koncept a struktura Ludwigovy práce. Měl jsem dojem, jako by to nebyla kniha, ale skutečný živý pomocník, který k vám promlouvá, jde s vámi postupně po krůčcích na cestě tak, abyste chápali, co se kolem vás odehrává a vnímali, že vše má logickou návaznost.

Konec prokrastinace-Smyüka
Prokrastinace není nemoc

A nebývá mnohdy spojena ani s leností. A ani s odpočinkem. Má kořeny v tom, že si mnohdy plně neuvědomujeme, kým jsme a kam chceme jít. Zde hledejte všechny příčiny. Pokud budete mít v rukou Ludwigovu knihu, tak vás k hledání a pojmenování přímo vybídne (a také podstrčí pár vhodných otázek a formulářků). Nebudu do detailů rozepisovat dílčí tábory k výstupu na Everest, od toho zde budou další čtenářské zkušenosti. Zdůrazním právě onen aspekt Ludwigova přístupu, který vychází z uvědomování si vlastní silných i slabých stránek, ale také z konfrontace vize a konkrétních cílů, které ve výsledku (při dosažení) natropí více škody nežli užitku.

V knize se netluče prázdná sláma. Tipy na to, že si máte vypnout Facebook, abyste se mohli v klidu učit, se hodí do šestákové literatury. Ludwig ale čerpá přednostně z odborných výzkumů a ze studia fungování mozku, což se v poslední době osvědčuje i mně samotnému, protože odpovědi a skutečné rady lze najít právě v poznání tohoto orgánu. Deviza knihy pak spočívá ve srozumitelnosti a pořadí, v jakém všechny ty mozkové postřehy autor předává. Bere je jako jakési korálky zavěšené na provázek, který pro nás na základě mnohaleté lektorské zkušenosti připravil.

A protože první pro první představení projektu, který se – doufám – bude nyní šířit mezi všechny, co s vy-víte-čím zápolí, tohle stačí, rozloučím se s jedním z citátů Konce prokrastinace:

Spejbl: „Hur­vajs, musíš si umět poručit.“
Hurvínek: „Což o to, taťuldo, já si poručím, jenže já se neposlechnu.“

VIDEO: Jak bojovat s prokrastinací?

Prokrastinace, chorobné odkládání důležitých povinností, je častou příčinou neefektivity. Přednáška dává nástroje, jak ji každý den porážet.


SLAJDY

► ODKAZ NA VIDEO A SLAJDY ►
PŘEDNÁŠKA PETRA LUDWIGA


VIDEO ► DEFINICE PROKRASTINACE


► ODKAZ NA VIDEO ►

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přeji pěkné dny Všem fanouškům a čtěnářům v plnosti zdraví, radosti i spokojenosti. Pokud odpovídáte a komentujete u příspěvku vždy dávám zpětnou vazbu jakmile je mi to časově možné....