ALEJKA

ALEJKA

PŘEKLAD PSANÉHO SLOVA Z OBRÁZKU V ANGLICKÉM JAZYCE

TRANSLATION OF THE TEXT FROM IMAGE:::::::::::::::
WELCOME WITH LOVE IN MY BLOG, WHICH LET IT BE FOR ALL OF YOU LOOKING FOR A GUIDE INSPIRATION
IN THE COMMON PERCEPTION, HARMONY AND SHARING FEELINGS, EMOTIONS...


středa 19. června 2013

SMOOTHIES ► ZDRAVÁ, ŽIVÁ STRAVA


Miluji tuhle zdravou výživu ve formě mixování jelikož mi dodávají energii a celkovou svěžest, zvláště jsou na vitamíny moc dobré a zdravé zelené potraviny, kterých je dostatek zvláště v tomto letním období. Velmi doporučuji míchané koktejly, které obsahují ovoce i zeleninu dohromady... Na konci tohoto příspěvku uvádím také svůj vlastní recept s obrázky.... Přeji Vám příjemné čtení a následně z vyzkoušením dobrou chut s láskou ke zdravíčku. VAŠE ALEJKA ♥ ♥


O smoothies, zdravých koktejlech


Smoothie je míchaný (mixovaný - stačí obyčejný stolní mixér), zpravidla chlazený, osvěžující nápoj vyrobený z čerstvého ovoce nebo zeleniny, nejlépe bez přidaného cukru či umělých sladidel a konzervantů. Smoothie může obsahovat další přísady jako kakaové boby, mladý ječmen, semínka chia, ovesné vločky, proteinový fitness prášek apod. Jedná se tedy o nápoje typu koktejlů, při jejichž přípravě lze přidat led, mražené ovoce, med, nektar z agáve, přírodní ovocný prášek lucuma, bílý jogurt, mléko (nejlépe domácí ořechové, případně rýžové, sójové nebo kravské) nebo šťávy z čerstvého ovoce. Výhodou je i rychlá a velmi snadná domácí příprava.
Smoothies mají hustou až krémovou konzistenci, podobnou jakou mají mlečné shaky. Obvykle neobsahují smetanovou zmrzlinu, ale lze ji použít, nicméně na úkor vyšší kalorické hodnoty, a proto raději volíme zmrzlinu bez cukru (nejlépe domácí). Konzumují se čerstvé ihned po přípravě, nebo je možné je zmrazit a jíst jako částečně nebo zcela zmražený dezert. Smoothies jsou velmi oblíbené zpravidla u osob pečujících o své zdraví, sportovců a jsou vhodné pro širokou veřejnost - od dětí, přes teenagery po dospělé. Smoothies tvoří ideální součást zdravého životního stylu. Konzumují se jako zdravá součást snídaně, je možné jimi nahradit svačiny (doplníme-li do nich ovesné vločky) a také jsou ideálním nápojem po cvičebním tréninku, kdy rychlé sacharidy z ovoce doplní glykogenové zásoby a je-li přidán do nápoje proteinový prášek, nápoj se stává i výborným zdrojem kvalitních bílkovin potřebných k obnově svalových buněk.
V 90.letech a na přelomu tisíciletí, zejména v anglofonních zemích, se smoothies staly vyhledávanými nápoji v kavárnách apod., jsou i nabízeny jako hotové produkty v některých supermarketech. Nicméně žádné průmyslově zpracované smoothie nenahradí obsah kvalitních živin z čerstvě připraveného nápoje v domácích podmínkách. Procesem pasterizace se ničí vitamín C a další vitamíny a enzymy, o které jsou ošizeny "krabicové" smoothies nabízené na trhu. Smoothies je možné konzumovat i jako rychlou snídani nebo svačinu, podávat i jako drink na přivítání přátel a hostů (welcome drink) nebo pro zpestření párty, večírků, barbecue párty, oslav apod. Ohromte sebe i své přátele nejrůznějšími variantami smoothies - jejich příprava je tak snadná, že je zvládnou připravit i osoby, které si s prostředím kuchyně příliš nerozumí.
Dejte prostor své kreativitě a důvtipu při tvorbě vlastních kombinací přísad nebo se inspirujte recepty na smoothies ....
Proč pít smoothies


Důvody proč pít chutná a zdravá smoothies nespočívají jen ve snadné a rychlé přípravě, ale především právě v jejich zdravé výživové hodnotě.
Každé smoothie představuje sklenici plnou zdravých živin, které jsou pro lidské tělo nezbytné.

PROČ tedy pít smoothies:
• Síla a živiny v jedné sklenici
• Zdravá energie vás nastartuje
• Snadná a rychlá příprava
• Ideální součást snídaně
• Mnohem zdravější svačinka pro děti v porovnání s čokoládovými tyčinkami a umělými nápoji
• Kompletní snídaně v případě kombinace s proteinovým práškem a ovesnými vločkami
• Lehká svačina
• Skvělý motor před tréninkem
• Doplnění energie po tréninku
• Napomáhají čistit organismus
• Výborně chutnají
• Zaženou chuť na sladké
• Jsou tak zábavné a variabilní

Suroviny na smoothies


Při přípravě smoothies můžete téměř maximálně využít svoji fantazii a použít suroviny jako jsou:
• Nejrůznější druhy čerstvého nebo mraženého ovoce(mražené dodá krémovější konzistenci)
• Čerstvá zelenina
• SUPERFOODS např. mladý ječmen, spirulinu, včelí pyl, ovocný prášek lucuma…

SUPERFOODS (z anglického slova pro tzv. superpotraviny) zahrnují skupinu potravin a doplňků stravy, které se vyznačují vysokým obsahem důležitých živin pro lidské tělo a to v přírodní formě. Tato „superfoods“, kam patří např. ovoce lucuma, čisté kakaové boby, mladý ječmen nebo semínka chia, nejsou novinkou, ale jedná se o plodiny konzumované mnohými civilizacemi po řadu století a tisíciletí. Např. šťávu z mladého ječmene si dopřávali již gladiátorští zápasníci v dobách antického Řecka a Říma. Většina superfoods pochází zejména z oblastí Jižní Ameriky nebo Asie a často rostou v klimaticky drsných podmínkách. Aby tyto rostliny přežily a mohly růst v těchto náročných podmínkách, musí být přirozeně vybaveny velmi vysokým obsahem živin. Rádi tedy i vám umožňujeme obohacení vašeho jídelníčku o tyto zdravé potraviny a doplňky stravy, v 100% čisté přírodní formě. Zároveň poznáte zajímavé exotické chutě - čisté a původní, neovlivněné rafinovaným cukrem, umělými sladidly či jinými aditivy. A je tak snadné je používat...



• Koření jako je zázvor, vanilka, muškátový oříšek, skořice, kardamon apod.
• Ořechy a semínka
• Ovesné vločky - snadno se rozmixují
• Čistá voda na zředění hustoty koktejlu nebo k náhradě mléka/jogurtu
• Ovocné a zeleninové šťávy, nejlépe čerstvé
• Fitness proteinový prášek
• Mléko, vyzkoušejte domácí, ořechové, případně rýžové, občas sójové nebo kravské
• Jogurt, nejlépe bílý s obsahem tuku do 3% (před přípravou můžeme dát jogurt mírně zamrazit)
• Zmrzlina (pokud možno bez cukru, tedy domácí)
• Čím sladit? Smoothies nemusíte sladit vůbec, jsou dostatečně sladká sama o sobě díky obsahu ovocného cukru fruktózy. Nicméně vše je na vás. V našich receptech uvádíme jako možnost slazení prostřednictvím nektaru z agáve (nižší glykemický index než med) nebo medu. Určitou sladkost (a řadu živin) dodá i použití čistého prášku z ovoce lucuma.
Doporučení - nejsnadněji stravitelné živiny ze smoothies svému tělu dodáte především jednoduchostí receptur, např. ovoce + semínka/ořechy + čistá voda na zředění + superfoods, případně doplněním smoothie kvalitním proteinovým práškem, ovesnými vločkami či mlékem. Velmi zdravé jsou i domácí šťávy připravené na lisu na ovoce a zeleninu.




MLÉKO - mléko dle preference, může být i rostlinné či ořechové.

CUKR - tento bílý jed je u našich receptů TABU. Našim cílem je inspirovat vás pouze zdravými recepty, tudíž na stránkách recepty s rafinovaným cukrem nemáme.
Cukr dále přispívá k:
• poruchám imunitního systému
• nerovnováze minerálů v těle
• hyperaktivitě, úzkostem a poruchám soustředění
• snížení obranyschopnosti proti bakteriálním infekcím
• poruchám funkce ledvin
• zvyšuje "špatný" cholestero LDL a snižuje "zdravý" cholesterol HDL
• prokazatelně narušuje absorpci vápníku a hořčíku (ale i dalších minerálů)
• může vést až k rakovinnovým onemocněním
• narušuje životně důležitou funkci enzymů
• způsobuje bolesti hlavy, hormonální nerovnováhu a řadu dalších zdravotních komplikací

Zbavit se závislosti na cukru je mnohdy těžké, ale věrte nám, stojí to za to. Vy i vaše zdraví.

Příběh smoothies


1920
Původní význam smoothie popisoval „člověka lichotníka“, svůdníka. To bylo na počátku 20.století, kdy se slovo smoothie dostalo do výkladového slovníku, i když samotné slovo smoothie se nejspíš datuje ještě dále. Ve 30.letech společnost Adler slovo smoothie začala používat pro svou řadu spodního prádla, takže na trhu se smoothie nezačalo používat původně v souvislosti s nápoji. K tomu došlo o několik let později. V roce 1935 společnost Bowey´s Incorporated začala prodávat čokoládový sirup a prášek k výrobě čokoládového sirupu. To se uvádí jako první spojitost se slovem smoothie a nápoji. Smoothie se postupně objevovalo jako název nebo součást názvu řady jiných produktů na trhu.
1940 - 1950
Prodejny zdravé výživy, zejména na Západním pobřeží Spojených států, začaly uvádět na trh husté ovocné nápoje (pyré) ve 30.letech 20.stol., s původem zejména z Brazílie. V meziválečném období 40.let min.století pak knižní vydavatelství Blendor vydalo knihu s recepty pro banánová a ananasová smoothies. V 50.letech bylo slovo smoothie např. použito jako obchodní jméno pro značku barev na automobily, dále pro značku pokrývek hlavy, rukavic, vypínačů světel, jízdních kol apod.
Postupně se název smoothee nebo smoothie (od slova hladký, jemný) začal objevovat v knihách, v časopisech a v novinách v souvislosti s produkty vyrobenými stolními mixéry. Některé zdroje uvádí, že popularita smoothies vzrostla zejména v 60.letech minulého století, kdy se ve Spojených státech stále větší obliby dostávalo makrobiotickému, vegetariánskému stravování. Restaurace nabízející zdravé pokrmy byly populární především v Kalifornii.
1960 - 1970
Typické smoothies z 60. a 70. let byly jednoduché, tvořeny čerstvým ovocem, ovocnou šťávou a ledem. Smoothies, jak je známe dnes, se začaly „ve velkém“ objevovat ve Spojených státech koncem 60. let minulého století, v době květinových dětí, kdy je začali nabízet především prodejci zmrzlin a zdravých potravin. V 70. letech se do nápojů začalo přidávat mléko a vznikly ovocné shaky, koktejly. Tyto nápoje byly prodávány v restauracích a v obchodech nabízejících zdravá jídla, stejně jako tofu, nápoje, karob a další zdravé pokrmy.
1980
První ochranná známka na ovocný nápoj typu smoothie byla zaregistrována v 70.letech pod názvem „California Smoothie“ (v New Jersey). Počátkem 70.let pak zakladatel společnosti Smoothie King, Stephen Kuhnau, začal prodávat ovocné nápoje pod názvem „smoothie“, nicméně samotný název smoothie se připisuje především období Hippies v 60.letech. V 80. letech začala narůstat popularita fitness a souvisejících sportů, což vedlo k uvedení potravinových suplementů a zdravých doplňků na trh. Volání po zdravém životním stylu se stávalo aktuálnějším (stejně tak nová vlna v 90. letech až doposud) a své místo v přípravě smoothies tak našlo nejen mléko a jogurty , ale také ovesné vločky a jiné cereálie (zejména granola – zapékané musli). Toto období se nese ve znamení vzniku speciálních smoothie barů. Na přelomu tisíciletí se průmysl ovocných šťáv a smoothie koktejlů stal multi-miliardovým businessem.
1990 - současnost
Od 90.let se do smoothies mnohem více používá i zmražený jogurt, který zajistí ještě hutnější, krémovější texturu nápoje. Mnohé druhy ovocných smoothies jsou oblíbené i v dalších oblastech, jako je Středomoří nebo Střední východ (sharbat), kde je typickou ingrediencí právě jogurt, med a čerstvé ovoce. Smoothies mohou být míchány také s minerální vodou. Mohou být i zeleninové, tzv. green smoothies (s přidáním čerstvé mrkve, listů špenátu, kapusty, salátu, okurky apod.). V anglofonním světě se např. ovocné a zeleninové smoothies staly součástí léčebných terapií.




Můj vlastní vyzkoušený recept :
Ingredience: 4 mandarinky, 2 banány, hrst zelných koštálových listů, sklenice vody
Mandarinky a banány oloupeme, nakrájené dáme do mixéru, přidáme koštálové listy
 a sklenici vody. Můžeme také dodat oloupaný a nakrájený okurek. 
Promixujeme a můžeme
dle libosti ozdobit květem sedmikrásky.




neděle 9. června 2013

► Horoskop na měsíc červen 2013 ►


MĚSÍC ČERVEN
          BeranBERANI

V květnu jste se museli s těžkým srdcem s něčím rozloučit a do června chcete vstoupit s odvahou  a odhodláním. Je nutné si na spoustu věcí v klidu počkat, přestože jste v první dekádě nažhaveni na vše nové. Ve druhé dekádě se nedaří podle vašich plánů a nastupují mocenské boje. Ve třetí dekádě se od vás chce mentální bdělost a samostatnost v rozhodování.
 Nejste tomu nijak nadšeni, a proto zmizíte po anglicku.

Nedržte se zuby nehty minulostí, neshromažďujte materiální ani mentální smetí. 
Otevřete se dennodenním možnostem života.

BýkBÝCI

Účastnili jste se v květnu dění ve světě a to vám pomáhá více snít a dělat si naděje. V první dekádě června jste trpěliví a každodenní práce přináší své ovoce nebo spíše peníze. Druhá dekáda je jistota sama. Zodpovědnost a vytrvalost vám zpevňuje půdu pod nohama a vy můžete hledět do budoucnosti s úsměvem. Závěrečná třetina měsíce je o lásce, případně zásnubách. Velmi podařený měsíc.

Objevujte neobjevené a bez předsudků kráčejte s každým novým dnem s dětskou důvěrou. 
Vznikne něco nového, když to dovolíte.

     BlíženciBLÍŽENCI

Také v květnu jste se otevřeli všem a vyšli ze sebe. Hned začátkem června si vizualizujete budoucnost a to ruku v ruce s láskou. Je opětovaná a tak si to užíváte. Ve druhé dekádě se nabízejí široké možnosti až riskantní. Z toho ale máte špatné spaní. Také třetí dekáda se může vydařit, kdybyste si ovšem nepostavili hlavu a nebouřili se proti citům. Váš rozum převezme vládu a to vám ubere sílu. Je dobré jít mezi přátele a rozptýlit se.

Zanášíte si mysl kdejakými nesmysly. Nechte osudu, ať si žije.
Nebojte se přijímat, co přichází a užívejte si to hravě, nezávazně.

RakRACI

Došli jste v květnu k jisté vyrovnanosti ve všem, co jste dělali. Může se na vás chystat v červnu zátěž, ale kam na vás. V první dekádě cítíte pevnou půdu pod nohama a tak si odpočíváte a užíváte z plna hrdla. Ve druhé třetině měsíce se vám dostává hluboké náklonnosti a citovosti. Rakům v jejich životě o nic jiného ani nejde. V závěru měsíce se dění pozastaví. I to je pro vás velmi dobře. Sedíte pevně v sedle a očekáváte nové příležitosti.

Oslavujte s ostatními a radujte se.
Klidně zpomalte a nezapomeňte na kompromis.

LevLVI

Řídili jste se v květnu spíš pocitově, ale začínáte být rozmrzelí. V první třetině června se situace mění každým dnem, vám to ale nevadí. Rozprostíráte své síly do všech světových stran. Ve druhé dekádě zavadíte o nabízené příležitosti, hlavně finanční a tak radikálně změníte své postoje. Třetí dekáda je úžasná a vy jste na místě, na které patříte. S tím přichází i povýšení a finanční ocenění.

Úspěch vás oblažuje, tak si to užijte, všeho do času.
Nezapomeňte dát něco do prasátka. Neprohloupíte, když poslechnete vnitřní hlas.

          PannaPANNY

V květnu jste se hodně vraceli do minulosti, kde jste čerpali odpovědi na současnost. V červnu si sníte o tom, jak by se situace měla vyvíjet. V první dekádě se vám to skutečně podaří. Ve druhé dekádě pomáháte někomu v nouzi. Jste silní a nabízíte zázemí a jistoty. Až ve třetí dekádě nemíníte pokračovat v chlebodárství, když se ostatní uzavírají. I tak je ve vás citovost, kterou jste ochotni rozdávat v horších časech.

Moc se sebeovládáte. Zmatek ve vás stejně nepotlačíte. Proberte se a nic nepředstírejte.
 Nestyďte se ze sebe udělat i klauna.

VáhyVÁHY

Květen jste prožili pod heslem všeho s mírou. Přesto máte vnitřní pocit, že červen nebude úplně bezproblémový. V první dekádě využíváte svých profesních výhod a tím si zajišťujete trvalé hodnoty. Ve druhé dekádě rychle reagujete na návrh či zprávu a opět dosahujete hmatatelných výsledků. Jen v závěrečné třetině měsíce se něco zhroutí. Náhle nečekaně a s okamžitou platností. Jste připraveni odvážně zakročit, ale nejspíš by to byl boj s větrnými mlýny.

Prožívejte každý okamžik, pak souzníte s tím klidem a tichem ve vás.
 Z tohoto základního zdroje vycházejte.

ŠtírŠTÍŘI

Zase se vám v květnu něco povedlo. Víte, že na vás záleží, jak si v červnu zařídíte svůj spokojený život, jak využijete ve vás dřímající možnosti. V první dekádě se vám někdo citově oddá. Vy se k této přízni postavíte velmi rozumově. Ve druhé třetině měsíce využijete svých předností, abyste si naklonili mnoho lidí okolo vás. Závěr měsíce je také příznivý, ale vy držíte pevně na uzdě svůj image. Své city pouštíte z vodítka po troškách. I tak se před vámi rozprostírá bohatství.

Začínáte nově vidět dění okolo vás. Nenechávejte se zotročit a plňte si vlastní sny.
Sílu na to máte.

StřelecSTŘELCI

Trpělivost se vám v květnu vyplatila. Začátek června se radujete s ostatními a to jak v pracovní oblasti, tak i ve volném čase. Ve druhé dekádě jsou ostatní skoupí a nechtějí se ničeho vzdát. I vy se stáhnete do ústraní a ani neprovokujete. Až ve třetí dekádě pochopíte neupřímné chování druhých. Zachováte se jako dítě a vaše spontánnost až nepředpojatost vás zachrání od slovního útoku.

Dobrodružství vás baví. Tento měsíc si ho užívejte, je to energie, která vás nabíjí.
 Naopak nebojte se i zalenošit.

KozorohKOZOROZI

V květnu jste se ocitli na místě, kde je vám dobře a kam patříte. Jste nezávislí individualisté a to vám v červnu pomůže. V první dekádě máte možnost dospět k trvalým hodnotám. Okamžitě si stavíte vzdušné zámky. Ve druhé dekádě je vám nablízku citlivá žena. Vám to pomáhá podívat se na dno své duše. Závěrečná třetina měsíce je velmi příznivá a vyrovnaná. To vás připraví i na další různorodé úkoly v příštím měsíci.

Zmítáte se mezi rozumem a citem. Zastavte se a pozorujte noční oblohu.
Pak jistě přijde stav uvolnění a odpoutání.

VodnářVODNÁŘI

Vaše nezkrotnost, pýcha a temperament nabyly v květnu vrcholu. V červnu chcete něco dořešit a v první dekádě udáváte tón. Ukazujete ostatním svoje schopnosti a um. Ve druhé dekádě vás okolí tlačí do nových nevyzkoušených situací. Na to neslyšíte a držíte se osvědčených struktur a postupů. Ve třetí třetině měsíce máte slovo se spřízněnou duší. Je vám dobře a užíváte si to. Jste zodpovědní a jistí v kramflecích.

Jste odvážní a neznáte co je překážka. Jen někdy potlačíte své vize,
abyste vyšli s druhými. Nechoďte do kompromisu.

RybyRYBY

Dost často jste se v květnu vraceli do minulosti a to se v červnu vystřídá s představami a sněním o budoucnosti. Jen v první dekádě se nemusí vaše vize splnit. Toto období na vás štěstí trochu pozapomnělo a vy to dáváte znát. Ve druhé dekádě je situace okolo vás již v pohodě, vy jste však ještě ze setrvačnosti na pozoru. Až ve třetí třetině měsíce vás okolí přesvědčí o láskyplnosti.

Máte už leccos za sebou, tak proč ty výkyvy mezi rozumem a citem?
Když žijete tady a teď, žádné rozpolcení neexistuje.



► Měsíční horoskop pro vás napsala Marie Gita Gabrielli, www.gabrielli.cz
► ZDROJ

úterý 28. května 2013

Sibiřský zázrak obsahuje spoustu látek příznivě působících na zdraví

Říkají mu sibiřský zázrak nebo citrónovník severu. Rakytník obsahuje desetkrát až pětadvacetkrát více vitamínu C než citrusy. Ale je v něm spousta dalších látek příznivě působících na zdraví. Účinky žlutooranžových plodů znala a využívala už tibetská medicína. Stejně jako lidoví léčitelé ze Sibiře, Mongolska nebo Číny. Cenili si jeho povzbuzujících a regeneračních vlastností. Ale nejen oni.

Také vojáci Alexandra Velikého si všimli, že koně, kteří při pasení pojídají listy a plody rakytníku řešetlákového, mají krásně lesklou srst, lepší kondici a celkově jsou zdravější i odolnější. Proto rostlinu přezdívali Třpytící se kůň. Využívali jejích plodů pro rychlejší obnovu sil a odbourání únavy. Pro sebe i pro svá zvířata. Podobně i ruští vojáci sahali během 2. světové války v drsných polních podmínkách po rakytníku jako po zdroji vitamínů nebo proto, že zlepšoval léčbu různých poranění.

Po válce ho vojenští stratégové bývalého SSSR považovali za důležitou plodinu pro případ válečného konfliktu. V r. 1949 nechali postavit v ruském Bijsku továrnu na výrobu rakytníkového oleje a dalších výrobků z této rostliny. Vojenské využití naštěstí nenašla, v kosmickém průmyslu se však uplatnila. Pro ruské kosmonauty znamenala zdroj cenných látek.

Pecka plná vitamínů
Dnes víme, proč může mít řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Obsahuje totiž:

1. Vitamíny C, A, D, E, K, PP a většinu těch ze skupiny B.

2. Železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů i stopových prvků.

3. Flavonoidy, jako je třeba rutin, kvercetin nebo kemferol, které mají dobrý vliv na stav cév, ale působí také jako prevence proti vzniku nádorů.

4. Přírodní oleje, které tvoří z 90 % nenasycené mastné kyseliny (NMK) omega3, 6 a 9, označované jako zdravé tuky. Lékaři právě kvůli nim doporučují, abychom jedli tučné mořské ryby nebo používali některé rostlinné oleje (řepkový, olivový atd.). Mají totiž velmi příznivé účinky na náš kardiovaskulární systém (snižují riziko infarktu a dalších srdečně-cévních chorob). Navíc působí protizánětlivě atd.

5. Karoteny, lykopen, zeaxantin a další látky s antioxidačními účinky. Podílejí se na typické žluté až oranžové barvě většiny rakytníkových plodů. Ale hlavně na tom, že tlumí přílišnou aktivitu agresívních kyslíkových radikálů, které vznikají při látkové výměně v organismu. Pokud je jich moc, podílejí se třeba na procesu kornatění cév. Nebo se stanou jednou z příčin vzniku zhoubných nádorů. Brzdění nadměrné aktivity těchto radikálů zpomaluje také proces stárnutí tělesných tkání a orgánů.

Najdeme v něm však spoustu dalších látek. Existuje ho navíc řada druhů. Liší se vzrůstem (rostliny rostoucí při zemi, ale i dvoumetrové keře), barvou plodů (žluté, červené, černé) a množstvím cenných substancí. Třeba vitamínu C mohou mít od 150 mg do 850 mg.

Rakytník je využíván pro rychlejší obnovu sil a odbourání únavy.

Při vyčerpání i po operacích
Protože rakytník obsahuje spoustu zmíněných látek v přirozené a lehce vstřebatelné formě, může prospět lidem fyzicky nebo psychicky velmi zatíženým. Manažerům, pacientům po operacích i sportovcům. Podobně jako nemocným při chřipkových epidemiích a po nich, v době rekonvalescence, kdy jsme oslabení a náchylnější k dalším infekcím, včetně infekcí dýchacích cest.

Pomáhá také pacientům s rakovinou. Pokud užívají dvakrát denně polévkovou lžíci oleje, lépe zvládají drsnou onkologickou léčbu. Ti, kteří chodili na ozařování a natírali si tímto olejem kůži zasaženou radiací, se snáze hojili.

Pomáhá u žaludečních vředů
Látky, které plod obsahuje, má smysl užívat i při problémech se žaludkem, například při žaludečních vředech nebo jako prevenci proti nim. Prof. ing. Pavel Valíček, DrSc., přední český odborník na rostliny, upozornil ve svých pracích na pozitivní efekty šťávy, případně rakytníkového oleje, na fungování žaludku a trávicího systému. Podporují totiž vylučování žaludečních šťáv a snižují jejich přílišnou kyselost.

Zároveň pomáhají při zklidnění, hojení a regeneraci žaludečních stěn. Včetně těch zasažených zánětem. Rovněž likvidují řadu mikroorganismů nebo brzdí jejich aktivitu. To se týká i Helicobactera pylori, který odborníci označují za původce žaludečních vředů, spolu se stresem.

Menší riziko infarktu i mrtvice
Plody obsahují relativně hodně rutinu. Ten zlepšuje pružnost cév a snižuje srážlivost krve, tedy i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Zároveň tlumí vstřebávání cholesterolu do krve a stimuluje imunitní systém. Najdeme v nich rovněž betasitosterin, který také brzdí průnik cholesterolu do krevního séra. A spolu s dalšími látkami obsaženými v rakytníku působí jako užitečná prevence aterosklerózy.

Ve výčtu kladných účinků rakytníku řešetlákového na náš organismus bychom mohli dlouze pokračovat. Výborně jsou popsané v knize Rakytník řešetlákový, rostlina budoucnosti od Pavla Valíčka a Emila Havelky.

ZDROJ
SOUVISEJÍCÍ - NOVÁ ZEMĚ

pátek 24. května 2013

Zdravotní účinky medu


Med je více než sladidlo.
Má různá využití pro krásný vzhled a pro lékařské účely.

Surový med, který není pasterovaný nebo rafinovaný, může být obzvláště užitečný díky nutričním vlastnostem. I když jste už asi slyšeli o užitečnosti medu, některá kreativní využití vás možná překvapí.

1) Zásoby pro případ nouze
Surový med má dlouhou trvanlivost kvůli obsahu cukru a přírodním
enzymům. Ve skutečnosti některé medy mohou vydržet natrvalo.
To vše dělá z medu ideální (a chutnou) potravinu pro případ nouze.

2) Uklidňuje bolesti v krku a usnadňuje vykašlávání
Surový med je dobře známý díky svým léčivým účinkům na nachlazení.
Směs medu a citronové šťávy může být použita na léčbu
bolesti v krku nebo kašle.

3) Zlepšení sportovního výkonu
Neutrácejte peníze za komerční energetické gely, které obsahují potravinářská aditiva
 a umělá barviva. Výzkumníci zjistili, že je med účinný pro zlepšení sportovního výkonu.
Lžíce medu před aerobní aktivitou vám poskytne energetickou vzpruhu a navíc
celou řadu důležitých živin.

4) Léčí drobná poranění, poškrábání a popáleniny
Med je starobylý lék na škrábance a popáleniny díky přírodním antibakteriálním vlastnostem. Jednoduše poraněnou oblast vyčistěte, pokapejte trochou medu a oviňte jako obvykle.
Ovinutí měňte alespoň jednou denně,

dokud se rána nezahojí. Med také pomáhá snižovat vznik jizev.

5) Udělejte si čištění cukrem
Změkčete svou kůži tak, že použijete směs medu, cukru a mandlového oleje.
Skladujte tuto směs  ve skleněných nádobách a používejte dle potřeby. Ušetříte jmění,
když použijete tuto směs místo drahých přípravků z obchodů.

6) Lesk pro vlasy
Pokryjte své vlasy medem, nechte deset minut působit a pak umyjte.
Med vám vyjasní vlasy.

7) Zlepšení spánku
Lžička medu před spaním (samotná nebo v hrníčku bylinného čaje)
vám pomůže s vaším spánkem, uvolní vás a usnete dřív.

8) Med na tváři
Vmasírujte lžičku medu do svého obličeje, nechte 10 až 30 minut působit a pak opláchněte studenou vodou. Tato jednoduchá medová maska pomůže narovnat vaši kůži, vyhlazuje vrásky, zlepšuje tón pleti, snižuje zarudnutí a pomáhá v boji proti skvrnám.



SOUVISEJÍCÍ ► NOVÁ ZEMĚ 2010
Další související článek ZKUSTE PAMPELIŠKOVÝ MED

Překlad článku : Use raw honey for health, skin, hair, and more

Makové mléko dodá tělu vápník a pomůže s překyselením


Jak na to aneb Makový recepis

Na výrobu cca 800 ml makového mléka potřebujeme
 pouze tyto dvě základní ingredience:

100 g máku (může být modrý, ale i bílý - mléko z bílého máku
 bude mít malinko oříškovější chuť)
800 - 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, vyrobíte mléka méně, ale bude krémovější)
Mák propláchneme, zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit! Přelejte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky. Teprve mixováním nabobtnalého máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, právě díky uvolněnému tuku, a výrazně zesvětlá. Bude mít až mléčně bílou barvu. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit.

My doma na scezení používáme velmi jemné sítko, které nám jinak slouží na přípravu sypaných čajů. Příjemně se s ním manipuluje, protože skvěle zapadne do hrnku či sklenice, a navíc, postup už nemusíme opakovat. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji. Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat. Vystačíte si i s klasickými jemnými kuchyňskými sítky, použít ale můžete také lněné plátno, speciální vak na výrobu ořechových mlék, anebo třeba obyčejnou silonovou punčochu.


Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte cukrem, vypijte ho jen tak, neochucené. Jestliže se ale do přípravy makového mléka pouštíte ze zvědavosti, zkrátka na chuť, vyzkoušejte jej třeba s datlemi, s troškou medu nebo s jiným přírodním sladidlem.
Chutnat Vám určitě bude také varianta se skořicí, anebo hotové mléko rozmixujte s banánem.

Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat.
A co se zbytkem?
Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte, je bez chuti a nezůstanou v něm vůbec žádné živiny.

Kravské, anebo makové?

Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 - 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže makové mléko pomáhá při překyselení organismu.

Všichni jsme se ve škole učili, že máme pravidelně jíst mléčné výrobky, abychom měli celý život zdravé a silné kosti a vyhnuli se osteoporóze. Dozvídali jsme se také, že využitelnost vápníku z kravského mléka je podstatně vyšší než z rostlinných zdrojů, a že jsou tedy mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné. Celostní medicína ale přináší zcela jiný pohled na věc. Mluví se o kaseinu, jakémsi „lepidle“, které omezuje metabolismus buněk a zahleňuje tělo. Stále častěji také slýcháme o laktózové intoleranci a o tom, jak je mléko kyselinotvorné. Moderní výzkumy také říkají, že se v naší společnosti mléčné výrobky konzumují nadměrně. Zkrátka, přínos mléka pro lidské tělo, to je kapitola sama pro sebe. Pokud jste se o tuto oblast dosud nezajímali, doporučujeme vyhledat si co nejvíce informací. Možná budete překvapeni…

Za názory a zkušenosti děkujeme vitariánům z facebookového fóra:
http://www.facebook.com/groups/rawfoodcz

SOUVISEJÍCÍ  NOVÁ ZEMĚ 2010

neděle 19. května 2013

KONOPNÉ SEMÍNKO JE DOKONALOU POTRAVINOU, KTERÁ SVOU VÝŽIVOVOU HODNOTOU PŘEDČÍ NEJKVALITNĚJŠÍ MASO + RECEPT NA KONOPNÉ MLÉKO


Konopí patří mezi nejdokonalejší rostliny z hlediska výživy. Kdybyste po celý rok jedli pouze produkty z konopí – listy, semena, pak byste zajisté patřili mezi ty nejzdravější a nejsilnější jedince. Někteří lidé se mě ptají, co mají jíst v zimě- vždyť přeci tropické ovoce u nás neroste a měli bychom jíst pouze to, co můžeme u nás vypěstovat. Dle tohoto nastavení jim připadá velmi těžké a složité dodržovat syrovou stravu v zimním období. Pokud jste v tomto ohledu neústupní nebo se dokonce bojíte, pak se vám zde nabízí dokonalá možnost jíst pouze v našich podmínkách vypěstované potraviny.Budete-li tedy celou zimu pít pouze konopné mléko, jíst konopná semínka a doplňovat to o vitamín C z našich jablíček a hrušek, budete po sezóně tou nejzdravější a nejzářivější bytostí.


LISTY konopí obsahují velké množství chlorofylu a jsou silně alkalické. Můžete je odšťavnit nebo přidávat do salátu a tím si zajistit dostatečný přísun alkalických minerálů a aminokyselin. Výborná je kombinace čerstvé šťávy z konopných listů, jablíček a konopných semínek.


SEMENA obsahují dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin.
Omega 9 mastné kyseliny- kyselina gama linolenová a olejová mají silné protizánětlivé účinky.
Jejich schopnost je velmi cenná při léčení chronických nemocí jejichž pravou příčinou jsou záněty. Konopná semínka jsou stvořená z asi 25% jednoduchými proteiny, 31% tuky a 34% uhlohydráty. Obsahují 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, které si lidské tělo v běžných podmínkách neumí syntetizovat. Což samozřejmě neplatí pro lidi, kteří mají dokonale naladěný systém těla anebo jsou již breathariáni. V tomto případě si tělo vytvoří vše potřebné samo bez potřeby příjmu hmotné stravy.
Semínka obsahují také CHLOROFYL a lecitin.
Mají vysoký obsah vitamínu A, B,B1,B2,B3, B6, C, E, PP a F.
Jsou bohaté na minerály a to zejména na: HOŘČÍK, ŽELEZO, FOSFOR, DRASLÍK, VÁPNÍK, ZINEK, JÓD, CHROM, STŘÍBRO, LITHIUM,DRASLÍK, SÍRU a další…
Semínka neobsahují LEPEK a proto jsou vhodnou potravinou pro lidi trpících celiakií.
Obsažené vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro bezchybné fungování nervové soustavy, odstraňují únavu a regenerují všechny tkáně což nejrychleji poznáte na stavu vlasů a pokožky.


KONOPNÉ SEMÍNKO je ideální potravou pro aktivní sportovce.

Pokud se snažíte nabrat svalovou hmotu a jíte potraviny bohaté na bílkoviny, pak musíte pro udržení rovnováhy v organismu nezbytně zvýšit příjem B6., který je hodnotně zastoupen právě v konopném semínku.
Současně s tím je obsažený hořčík výborným pomocníkem k eliminaci svalových křečí.

KONOPNÉ SEMÍNKO OBSAHUJE ZCELA KOMPLETNÍ BÍLKOVINU!
Je tedy nejdokonalejší náhradou masa, které bychom museli jíst v syrovém stavu proto, abychom z něj získali ty živiny, které má údajně obsahovat.
Upečené a jinak tepelně zpracované maso již tyto údajné živiny neobsahuje nebo jsou již v pozměněné, nestravitelné struktuře.

KONOPNÁ SEMÍNKA velmi silně podporují IMUNITNÍ SYSTÉM našeho organismu. A to hlavně díky látce nazývané Globulin, který zajišťuje mnoho enzymatických reakcí přímo v krevní plasmě. Chrání tedy tělo před útoky cizích organismů, pomáhá též vytvářet protilátky.

Globuliny např. Gamma globukiny (imunoglobuliny) jsou naprosto nepostradatelné k udržení imunitního systému . Schopnost našeho těla uzdravit se závisí totiž na tom, jak rychle dokáže tvořit protilátky.

Nejlepším způsobem, jak zajistit tělu dostatek materiálu k tvorbě globulínů, je jíst potraviny s vysokým obsahem globulinových proteinů.
V konopném semínku je více než 6O% bílkovin ve formě globulinového edistinu.
Stejně tak konopí obsahuje albumin, který vyživuje rostlinu před tím, než je schopná spustit proces fotosyntézy (albumin dodává např. embryu kuřete enzymy potřebné pro jeho vývoj).

LÉČEBNÉ ÚČINKY KONOPNÉHO SEMÍNKA:
- reguluje cholesterol

- léčí záněty a s nimi spojené chronické nemoci (velmi široká škála nemocí např. artritida, roztroušená skleróza, Alzheimer, různé degenerace, nemoci srdce, atd)

- premenstruační syndrom

- posiluje imunitní systém a je velkou pomocí pro lidí trpící rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, problémy s ledvinami, kůží, vlasy, nehty

- léčí akné, AIDS, rakovinu- troufám si tvrdit, že např. každodenní pití čerstvého konopného mléka nejenom že člověka s rakovinou dokonale vyživí ale i uzdraví, pokud nebude mít ve svém jídelníčku ani špetku ničeho jiného (hlavně vařeného)

- omlazuje pleť a vlasy, brání vysoušení a šupinatění pokožky včetně lámání vlasů

- dodává velké množství energie a podporuje růst svalové hmoty ve spojitosti s cvičením

- je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou a vředy

Živiny z konopného semínka udržují správnou funkci důležitých systémů v našem organismu: příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto – muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita.


JAK KONOPNÉ SEMÍNKO JÍST?
Buď namočené a naklíčené vsypané rovnou do salátu či jiných jídel.
Dále se prodává oloupané konopné semínko a lze ho jíst bez namáčení.
Část živin z konopného semínka se může konzumovat v podobě KONOPNÉHO OLEJE, který má také velmi silné léčivé účinky. Musí se ale konzumovat co nejčerstvější, jelikož rychle oxiduje. Je to ale koncentrovaná potravina která může při dlouhodobém užívání tělo vyvést z rovnováhy.

NEJDOKONALEJŠÍ FORMOU jak získat živiny z konopného semínka je KONOPNÉ MLÉKO.


RECEPT:

Pytlík konopného semínka namočte alespoň na 24 hod.
Nejlepší je ale počkat, až některá semínka prasknou a objeví se jejich malé klíčky.
To trvá 1 a půl dne až 2-3 dny. V teplých dnech ale stačí i sotva 24 hodin.
Pokud budete semínka máčet déle než 24 hodin, pak doporučuji misku se semínky ve vodě vložit po 24 hodinách do ledničky.
Nezapomeňte alespoň 2x za den vyměnit namáčecí vodu za čistou.

Když jsou semínka dostatečně namočená, vodu slijte, semínka propláchněte a vložte do mixovací nádoby. Vlijte vodu a tyčovým mixérem semínka důkladně rozmixujte.Poté vezměte jemné sítko nebo látku, přes kterou mléko přecedíte. Já používám nejdříve jemnější větší sítko, přes které přecedím tu nejhrubší hmotu. Pak vezmu nejjemnější čajové sítko a kapalinu přecedím ještě jednou- tím se mi zachytí většina jemného prachu ze slupek.

Když máte mléko hotové, můžete si ho ještě naředit dle požadované potřeby.

Mléko ochutím tak, že do něj rozmixuji banány a trochu citronové šťávy, aby banány tak rychle neztmavly. Je takto velmi jemné a lahodné.
Dále můžete k tomu základu – mléko, banány- přidat třeba maliny, jahody (s jahodami to chutná jako jogurtové mléko), mango, občas syrové kakao či syrovou vanilku, skořici atd.
V zimě můžete získat jemnou růžovou barvu mléka tím, že do něj rozmixujete předem namočené GOJI.

Stejně tak se může konopné mléko stát základem pro syrovou zeleninovou polévku. Třeba s okurkou, řapíkatým celerem a špenátem. Dochutit citronem, třeba i trochou soli a kořením. Co takhle křen, kopr nebo česnek?


Pro zvídavé : Mléko s banány je ozdobené bazalkou a slézovou růží. Mléko s malinami je ozdobené květem měsíčku lékařského a jetelem čarveným.
Kromě banánů můžete mléko také ochutit medem, či datlemi (nejlépe čerstvými).
Máte-li i vy nějaký zajímavý receptík či tip, jak vytvořit dobré jídlo z konopí, moc rádi se necháme inspirovat.


Stále si někteří myslíte, že nelze být dokonale „syrový“ v našich podnebných podmínkách?

A za tak málo peněz?
Tak jednoduše pěstovatelné…
Vždyť jen pouhá hrstka konopných semínek dodá dospělému člověku denní dávku živin.

PROČ TEDY SVĚT HLADOVÍ?

Autor: Marie Špačková

Tento článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.jajsem.com a všemi dalšími uvedenými zdroji, včetně celé této poznámky.